Toeschouwer of toezichthouder?

10 vragen van toezichthouders aan bestuurders

Rolf Robbe en Albert Verhoeff schreven het boek ‘Toeschouwer of toezichthouder; 10 vragen aan toezichthouders aan bestuurders’. Geschreven in de sportmetafoor. ‘Praktisch en laagdrempelig’, constateerde onze vast recensent Jacques Gerards.

Een echt praktijkboek is deze uitgave. En laagdrempelig. Geen theorieën over governance, toedeling van verantwoordelijkheden, bevoegdheden of uitvoering van taken en rollen. Wel een verzameling van praktijkvragen ingebed in een aanpak waarmee een raad van commissarissen of toezicht aan de slag kan. Hyperbolisch verwoord in een sportaanpak. Dus wordt in het eerste deel geopend met het compact weergeven van het spel en de spelers – niet het speelveld en de spelregels – de spelstrategie en de vraag of de lezer in dit spel past.

Tactieken

In het tweede deel worden vier tactieken voorgesteld voor het verkrijgen van de juiste informatie, het voeren van de doelgerichte dialoog, voor voldoende diepgang en voor het in je rol blijven. Het derde en afsluitende deel beschrijft hoe de raad aan de bal komt en blijft op tien aspecten die er toe doen. Van de kern van de organisatie tot een adequate administratie, van ontwikkelingen in de omgeving naar strategie, van risico’s, personeel, organisatie, financiering naar het bereiken van de doelen. Afgerond met als tiende aspect de vraag of een bestuurder het kan behappen. De voor deze serie gekozen onderwerpen zijn stuk voor stuk relevant. De wijze waarop er door middel van voorbeeldvragen en praktijkcasuïstiek op wordt ingegaan verhogen de praktijkwaarde van dit boek.

Waaromvragen

Een uitgave die uitermate geschikt is voor aankomend commissarissen of toezichthouders. Commissarissen met meer ervaring kunnen hun eigen praktijk met de in dit boek beschreven aanpak vergelijken. De gespreksbeschrijvingen met het doorvragen, de belangrijke waaromvragen en de te onderscheiden niveaus zullen daarbij en daarvoor erg behulpzaam zijn.

https://www.managementboek.nl/zoeken?q=Toeschouwer+of+toezichthouder+Rolf+Robbe&c=

Auteur(s)
Jacques Gerards (Bureau Bestuurlijk Advies)
Dit artikel is gepubliceerd in
GU2017sep

Nationaal Register

Jan van Nassaustraat 93
2596 BR Den Haag
T 070-324 30 91
info@nationaalregister.nl

Governance Update nieuwsbrief

Volg ons